Besparen op de kosten van een jurist?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten jurist

Wil je een jurist inschakelen en ben je benieuwd naar de kosten? Het tarief verschilt per specialist en is afhankelijk van ervaring, opleiding en specialiteit. Het is dus slim om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken, zodat je verzekerd bent van de beste prijs. Benieuwd naar het gemiddelde tarief?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Daarna ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende juristen in jouw regio. Kies de jurist met het scherpste uurtarief en bespaar zo tot 40% op de kostprijs!

Als je benieuwd bent naar de kosten van een jurist voor o.a. arbeidsrecht of huurrecht, dan zit je op deze pagina goed. Je leest hier alles over de gemiddelde uurprijs, de kosten per opdracht en waar de juridische kosten op gebaseerd zijn. Tot slot geven we je handige tips voor het selecteren van een juristenkantoor.


Wat kost een jurist?

Het gemiddelde uurtarief van een jurist ligt tussen de €80,- tot €140,-. Als je advies vraagt van een adviesbureau bij een geschil dan komt de gemiddelde prijs uit op gemiddeld €200,- tot €400,-. Bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst betaal je ongeveer €400,- tot €800,-. Let op dat de tarieven van juristen verschillen!

Kosten jurist per uur

Als je een jurist inschakelt, dan ligt het uurtarief gemiddeld tussen de €80,- tot €140,-. Toch kan ook deze uurprijs enorm verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de ervaring en opleiding van de specialist en de keuze voor een zelfstandig specialist of een groot juristenkantoor.

Houd er rekening mee dat het uurtarief nog niet altijd de enige kosten zijn. Sommige specialisten brengen namelijk ook administratie- of kantoorkosten in rekening. Als je offertes gaat vergelijken is het slim om te kijken naar eventueel bijkomende kosten.

Tarieven van juristen

Tarieven juristen per opdracht

Een uurprijs alleen zegt nog niet zoveel, je wilt natuurlijk weten hoeveel een specifieke opdracht ongeveer kost. Vraag je juridisch advies bij een geschil, dan ligt de gemiddelde prijs rond de €200,- tot €400,-. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van hoe complex het geschil is!

Voor het opstellen van een beëindigingsovereenkomst ligt de totale prijs tussen de €300,- tot €900,- en als je een arbeidsovereenkomst wilt opstellen betaal je gemiddeld €400,- tot €800,-.

Voor een loonvordering ligt de gemiddelde prijs tussen de €350,- tot €500,- en het opstellen van een gebruikersovereenkomst kost grofweg tussen de €400,- tot €800,-.

Prijs per opdracht

Opdracht Gemiddelde prijs*
Advies bij geschillen €200,- tot €400,-
Beëindigingsovereenkomst opstellen €300,- tot €900,-
Arbeidsovereenkomst opstellen €400,- tot €800,-
Verweerschrift schrijven voor UWV €300,- tot €500,-
Loonvordering €350,- tot €500,-
Huurovereenkomst opstellen €250,- tot €500,-
Opstellen gebruikersovereenkomst €400,- tot €800,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Vraag gratis offertes aan voor de exacte prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de tarieven?

De tarieven van juristen verschillen enorm, en dat heeft te maken met verschillende ervaringen. Zo speelt onder meer de ervaring en het opleidingsniveau van de specialist een grote rol in het bepalen van het uurtarief.

Hieronder lees je welke factoren een invloed hebben op de totaalprijs.

  • Ervaring jurist: hoe meer ervaring juristen hebben, des te hoger het uurtarief. Dit betekent natuurlijk niet dat een goedkope jurist slechte kwaliteit biedt. Sterker nog, het kan juist voordelig zijn om een starter in te huren, zeker als het gaat om een relatief eenvoudige klus. Ook beginnende juristen hebben immers de juiste vooropleiding gevolgd.
  • Opleidingsniveau: je hebt de keuze uit een HBO-, WO-bachelor of een WO-master jurist. Ook het opleidingsniveau heeft uiteindelijk een invloed op de uurprijzen.
  • Complexiteit: over het algemeen geldt, hoe complexer de zaak, des te hoger de prijs. Daar komt ook nog bij dat specialisten meer tijd steken in complexe zaken.
  • Administratie: behalve het uurtarief brengen veel specialisten ook administratie- of kantoorkosten in rekening. Dit zijn gemaakte kosten voor het beantwoorden van mailtjes en telefoontjes, of voor het opmaken van een dossier.

Goedkope jurist inschakelen?

Vind snel een betaalbare specialist en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!


Zelfstandige jurist of juristenkantoor?

Wie een jurist inschakelt kan kiezen tussen een zzp’er of een groot juristenkantoor. Wat voor jou de beste keuze is, is helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Vind je het belangrijk om niet te veel te betalen, dan is het slim om een zzp’er in te huren. Zelfstandige juristen vragen vaak een lagere prijs, omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor de huur van een kantoorpand. Ook betaal je minder administratiekosten.

Een groot kantoor is vaak iets duurder. Maar daar staat tegenover dat je vaak snel geholpen wordt en dat er altijd iemand beschikbaar is om jouw vragen te beantwoorden. Bovendien werken er bij een groot kantoor vaak mensen met specifieke kennis over bepaalde onderwerpen. Gaat het om een complexe zaak, dan vind je bij een kantoor snel iemand die hier ervaring mee heeft.

Kosten jurist vs. advocaat: wat is het verschil?

Terwijl de kosten van een jurist rond de €80,- tot €140,- per uur liggen, liggen de prijzen van advocaten rond de €175,- tot €500,- per uur. Dat is nogal een verschil! Dat heeft onder meer te maken met het opleidingsniveau: advocaten hebben een universitaire rechtenstudie gevolgd. Hoe meer ervaring, des te hoger de advocaatkosten.

Het inschakelen van een jurist is dus een stuk voordeliger. Waar advocaten vaak heel breed gespecialiseerd zijn, richten juristen zich meestal op één specifiek vlak. Door te kiezen voor een jurist met de juiste ervaring ben je gewoon verzekerd van hoge kwaliteit.

No cure no pay?

Bij sommige juristen kom je de term ‘no cure no pay’ tegen. Wat houdt dit precies in? No cure no pay betekent letterlijk: als de jurist je niet kan helpen, dan betaal je niets. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij letselschade zaken. Als blijkt dat de specialist de zaak niet kan afronden dan hoef je niets te betalen. In het geval van dergelijke zaken geldt bovendien dat de juridische kosten kunnen worden verhaald op de tegenpartij, waardoor je sowieso niet hoeft te betalen.

Let op: advocaten mogen niet met een ‘no cure no pay’ beleid werken. Kom je deze term ergens tegen, dan heb je dus niet te maken met een advocaat, maar met een jurist of een andere specialist.

Heb je advies nodig m.b.t. belasting of andere financiële zaken? Lees dan eens over fiscaal advies of de fiscale jurist.

Juridische kosten

Heb ik recht op een vergoeding voor juridische kosten?

Veel mensen zijn bang om een juristenkantoor in te schakelen, omdat ze denken dat ze de juridische kosten niet kunnen betalen. Toch hoef jij je daar niet direct zorgen over te maken: mogelijk heb je recht op rechtsbijstand.

Heb ik recht op rechtsbijstand?

Hiervoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden met betrekking tot de hoogte van je inkomen en je eigen vermogen. Houd er wel rekening mee dat je altijd een eigen vergoeding betaalt. De hoogte hiervan is weer afhankelijk van je inkomen. Meer weten? Op rijksoverheid.nl lees je meer over de voorwaarden en de hoogte van je eigen bijdrage.

Jurist offertes: waarop moet ik letten?

Bij het vergelijken van offertes is het belangrijk om rekening te houden met eventueel bijkomende kosten. Sommige juristen brengen geen administratiekosten in rekening, terwijl anderen deze wel in rekening brengen. Hierdoor kan een goedkope jurist toch veel duurder zijn dan je in eerste instantie denkt.

Wordt er alleen een uurtarief aangegeven? Controleer dan ook of de specialist een indicatie geeft van de tijd die hij of zij denkt kwijt te zijn. Zo krijg je een beetje een beeld van de gemiddelde kosten. Tot slot raden we je aan om bij het selecteren van een jurist altijd te vertrouwen op je eigen gevoel. Het is belangrijk dat je iemand inschakelt die je volledig kunt vertrouwen.

Jurist inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij de hulp van een jurist nodig? Vind snel en gemakkelijk een jurist bij jou in de buurt en zorg dat je niet te veel betaalt!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van specialisten in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! Deze offerteaanvraag is bovendien helemaal gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Start vandaag nog met vergelijken en bespaar!

Start nu je gratis aanvraag!