Juridisch advies nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Jurist

Bij een vraagstuk op juridisch gebied, komt het advies van een jurist heel goed van pas. Schakel een juridisch adviseur in als jij problemen hebt met je verhuurder, werkgever of (ex)partner zodat je iemand hebt die voor jouw rechten opkomt. Op zoek naar een specialist bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je tot 5 offertes van juristen in jouw regio. Kies de adviseur met het beste aanbod en je bespaart al snel tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina vertellen we je meer over juridisch adviseurs en de werkzaamheden die ze uitvoeren. Je leest waar je op moet letten als je iemand wilt inschakelen en we geven je een beeld van de gemiddelde kosten.


Wat is een jurist?

Een jurist is een rechtsgeleerde: iemand die zich bezighoudt met de wet. Veel juristen zijn gespecialiseerd in een specifieke richting, zoals fiscaal- of arbeidsrecht. Ook advocaten, rechters of een officier van justitie zijn officieel juristen.

Let op: juridisch adviseur is geen beschermd beroep.

Dit betekent dat iedereen zich zo mag noemen, ook zonder rechten gestudeerd te hebben. Heb jij een jurist nodig, dan is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar en ervaren persoon. Zo krijg je het beste advies.

Juridisch adviseur

Wat doet een jurist?

Een juridisch adviseur behartigt jouw belangen. Dat betekent dat je adviseur jouw geschil tot een zo’n goed mogelijk einde brengt.

Wat houdt dit in?

Stel: jij hebt een geschil met je werkgever. De jurist adviseert je dan met betrekking tot je zaak. Hij of zij neemt alle sterke en zwakke punten met je door en geeft aan of jouw zaak kans van slagen heeft. Zo ben jij volledig op de hoogte van alle kansen en risico’s.

Tijdens onderhandeling heeft je adviseur contact met de tegenpartij. Als het inderdaad tot een rechtszaak komt, dan stelt de jurist alle stukken op en blijft hij jouw belangen behartigen. Ook tijdens de zitting.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste taken:

  • Het handhaven, interpreteren en opstellen van wetten en regelgevingen.
  • Juridische vraagstukken analyseren.
  • Bewijsmaterialen, feiten en waarden reflecteren.
  • Pleiten voor of tegen zaken zoals bewijsmateriaal en interpretaties.

Juridisch adviseur inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot 40% op de kosten!


Soorten juristen

Er zijn heel veel verschillende soorten rechtsgebieden waarin juristen zich kunnen specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan arbeids- of belastingsrecht. Je kunt natuurlijk kiezen voor een algemeen jurist: dit is iemand die eigenlijk overal kennis van heeft. Maar voor complexe of lastige zaken kan het slim zijn om iemand te kiezen die gespecialiseerd is in het specifieke rechtsgebied.

Dit zijn een aantal soorten juristen:

Hieronder lees je meer over een aantal soorten adviseurs. Wil jij een juridisch adviesbureau inschakelen? Start nu je gratis offerteaanvraag en vind snel een adviseur in jouw regio!


Juridisch adviseur

Een juridisch adviseur geeft advies op verschillende rechtsgebieden. Misschien heb je een probleem met je verhuurder en wil je graag weten hoe je dit het beste aan kunt pakken. Of wellicht heb je informatie nodig in de richting van familierecht. Een juridisch adviseur heeft brede ervaring en is bekend met heel veel verschillende zaken.

Arbeidsjurist

Een arbeidsjurist is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Deze schakel je in als je informatie zoekt op het gebied van werk. Je kunt bijvoorbeeld advies vragen als je taken moet uitvoeren die niet in jouw functieomschrijving vallen. Arbeidsjuristen zijn op de hoogte van alle plichten en rechten van werkgevers en -nemers, en kunnen jou hierin adviseren. Ze ondersteunen je ook als het geschil uitloopt op een rechtszaak.

Fiscaal jurist

Schakel een fiscaal jurist in als jouw vraagstuk belastingrecht betreft. Dit zijn vaak complexe zaken, waarbij het fijn is als de adviseur specifieke kennis en ervaring heeft. Wil jij graag in bezwaar of in beroep tegen de aanslagen van de belastingdienst? Heb je fiscaal advies nodig? Dan is het heel verstandig om een fiscaal jurist in te schakelen.

Bedrijfsjurist

Veel grote bedrijven hebben een bedrijfsjurist in dienst. Deze persoon houdt zich bezig met alle juridische zaken binnen het bedrijf. Deze adviseur kun je inschakelen voor het opstellen of controleren van contracten en het afhandelen van juridische zaken met betrekking tot personeelszaken.


Jurist gezocht? Vergelijk gratis offertes!

Kies het juristenkantoor met het beste aanbod en bespaar tot 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Wat kost een jurist?

De kosten van een jurist zijn helemaal afhankelijk van het uurtarief van de adviseur en jouw specifieke zaak. Het uurtarief van een juridisch adviseur ligt gemiddeld tussen de €80,- tot €140,-. Voor hulp bij een geschil betekent dit dat je gemiddeld €200,- tot €400,- betaalt.

Over het algemeen geldt: hoe complexer de zaak, des te hoger de kosten. Immers: de specialisten zijn dan meer tijd kwijt voor onderhoud en afhandeling. Bovendien brengen veel juristen naast het uurtarief ook administratie- of kantoorkosten in rekening. Bij het zoeken van een jurist is het slim om rekening te houden met deze eventuele bijkomende kosten.

Jurist of advocaat?

Een advocaat is een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Een advocaat is een beschermd beroep. Het is ook duurder om een advocatenkantoor in te schakelen dan om een jurist in te huren. Voor juridisch advies, onderhandelingen en het controleren of opstellen van contracten is het daarom slim om een jurist in te schakelen: dit is een stuk goedkoper.

Wanneer heb je hulp van een advocaat nodig?

Bij complexe rechtszaken is het juist belangrijk om een advocaat in te huren. Bij een proces bij de kantonrechter ben je dit niet verplicht, maar bij de civiele rechter is het wel verplicht een advocaat in te zetten. Ook bij een echtscheiding ben je verplicht de hulp van een advocaat in te schakelen.

Jurist gezocht

Goede jurist gezocht? Hierop letten!

Het inhuren van een advocaat is niet altijd per se de beste keuze. Bij geschillen met een schade van maximaal €25.000,- kies je vaak zelf of je een jurist of advocaat inhuurt. Als je een juridisch adviseur wilt inschakelen, dan is het vooral belangrijk om te kijken naar de specialisatie van de expert en zijn of haar ervaring hierin.

Hieronder geven we je tips om een goede adviseur te vinden. Heb je hulp nodig? Vraag dan gratis offertes aan van maximaal 5 juristen bij jou in de buurt!


Voor welk juridisch probleem?

Vraag jezelf eerst af waarvoor jij een jurist nodig hebt. Voor eenvoudige of oppervlakkige zaken is het mogelijk om een algemeen jurist in te schakelen. Maar gaat het om een complexere zaak, dan is het juist slim om te kiezen voor een gespecialiseerd adviseur. Bepaal dus eerst in welk rechtsgebied je advies nodig hebt.

Zoek referenties of reviews op

Vraag vrienden en kennissen om referenties en ervaringen. Hebben zij die niet, zoek dan online naar reviews. Zo krijg je een beeld van de klantvriendelijkheid en de kwaliteiten van de adviseur. Aan de hand van deze eerdere ervaringen bepaal je daarna zelf of jij je vertrouwd voelt bij deze adviseur.

Eerste intakegesprek

Veel juristen bieden een eerste (vaak gratis) intakegesprek aan. Vertrouw hierbij op je gevoel. Je moet erop kunnen vertrouwen dat deze persoon jouw belangen behartigt. Krijg je geen goed gevoel bij dit eerste gesprek of voel jij je niet gehoord of begrepen? Dan is het slim om verder te zoeken naar iemand die je wel kan vertrouwen.

Vergelijk jurist offertes

We raden je altijd aan om meerdere offertes te vergelijken. Zo krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde kosten en kies je bovendien gemakkelijk voor de goedkoopste optie. Let niet alleen op de genoemde prijs, maar ook op eventueel bijkomende administratie- of kantoorkosten. Hierdoor kunnen de kostprijzen van verschillende juristen enorm verschillen.

Jurist inschakelen

Jurist nodig? Bespaar op de kosten!

Heb jij het advies van een jurist nodig? Vind snel een juridisch adviseur bij jou in de buurt. De adviseur helpt je om jouw geschil tot een zo’n goed mogelijk einde te brengen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Met één druk op de knop ontvang je al snel tot 5 offertes van adviseurs in jouw regio. Je kiest zelf voor het beste aanbod, waardoor je besparing oploopt tot wel 40% op de totaalprijs? Maak je bovendien geen zorgen, want het vergelijken van offertes doe je gratis en helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!