Advies bij huurrecht nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Huurrecht

Het huurrecht heeft betrekking tot alle rechten en plichten voor huurders en verhuurders. Heb je problemen met je (ver)huurder en wil je juridische hulp inschakelen, dan raden we je aan om te kiezen voor een huurrechtspecialist in jouw regio. Benieuwd naar de kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna meerdere offertes van specialisten in jouw regio. Kies de expert met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%.

Wil je meer weten over huurrecht? Je vindt op deze pagina wat het is en waar huurrecht op geldt. Je leest ook wanneer het slim is om een huurrechtspecialist in te schakelen en wat het voordeel hiervan is.

Wat is huurrecht?

Wanneer we spreken van huurrecht, dan gaat het om alle regels met betrekking tot huur. Hierbij gaat het om verplichtingen waar zowel huurders als verhuurders zich aan moeten houden. Deze regels hebben betrekking om zowel roerende goederen, zoals de vloeren, gordijnen of wasmachine, en onroerende goederen. In dat geval gaat het over zaken die als het ware ‘nagelvast’ aan het huis zitten.

In het huurrecht staan onder andere regels met betrekking tot:

  • Alle rechten van de huurder en verhuurder.
  • Alle plichten van de huurder en verhuurder.
  • Regels met betrekking tot onderhuur.
  • Huurprijsbescherming.
  • De indexatie van de huur.

Waarop geldt het huurrecht?

Het huurrecht geldt op verschillende zaken:

  • Huur van roerende zaken: dit zijn onderdelen die niet standaard bij het huis horen. Dit kan bijvoorbeeld de inboedel zijn. Ook raamdecoratie en vloeren vallen onder de huur van roerende zaken.
  • Huur van onroerende zaken: hierbij gaat het als het ware om ‘eigendom van het perceel’. Alles wat niet verwijderd kan worden zonder sloopwerk valt onder de huur van onroerende zaken. Dit zijn bijvoorbeeld de schuur, carport of een schutting of tuinhuis.
  • Huur van middenstandsbedrijfsruimte: dit is een ruimte die toegankelijk moet zijn voor publiek, zoals een restaurant, café of een hotel.
    Huur van overige bedrijfsruimte: hierbij gaat het om kantoorpanden en fabrieken.

Wanneer jurist voor huurrecht inschakelen?

Zowel huurders als verhuurders kunnen de hulp van een jurist ervaren in huurrecht inhuren. Dit doe je als de andere partij zich niet aan zijn of haar plichten houdt en je er zonder hulp niet uitkomt. Misschien woon jij in een huurhuis dat door een lekkage onder de schimmel zit. Als jouw verhuurder weigert dit probleem op te lossen, schakel dan een jurist in.

Anderzijds kan het natuurlijk ook voorkomen dat je vastzit aan huurders die achterlopen met betalingen, een puinhoop van het huis maken en zorgen voor grote overlast. Dan kan een huurrechtspecialist je een persoonlijk advies geven en helpen om het huurcontract te beëindigen. Hieronder lees je over verschillende situaties waarbij de hulp van een specialist goed van pas komt.

Huurrecht inschakelen

Juridische bijstand: huurder

Als huurder heb je soms juridische bijstand nodig. Bijvoorbeeld als je huur wordt beëindigd en je bent het er niet mee eens. Een jurist kan je ook helpen als je problemen hebt met een bepaalde huurachterstand.

Het is soms lastig om te achterhalen waar je als huurder recht op hebt, waardoor veel mensen geneigd zijn om in te geven aan de verhuurder. Met een jurist ervaren in huurrecht weet je zeker waar je recht op hebt. Hieronder lees je wanneer je een huurrechtspecialist kunt inhuren. Ben jij op zoek naar een specialist? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!


Beëindiging huur

Je verhuurder stopt de huur. En nu? Het is belangrijk om te weten dat een verhuurder niet zomaar de huurovereenkomst mag ontbinden: dit moet een aanleiding hebben. Denk aan problemen met de huurachterstand of overlast. Jouw verhuurder vraagt je dan waarschijnlijk eerst om zelf de huur op te zeggen. Doe je dit niet, dan ontvang je een aangetekende brief waarin de verhuurder het contract opzegt.

Je kunt hiertegen protesteren!

Een jurist voor huurrecht stelt een brief op waarin je bezwaar maakt. Hierna volgt een procedure bij de kantonrechter, waarbij de jurist voor jou onderhandelt om zo de beëindiging van de huur te voorkomen.

Problemen met huurachterstand

Eén van de redenen om het huurcontract te ontbinden is een huurachterstand. Als je te laat bent met betalen raden we je aan zo snel mogelijk een huurrechtspecialist in te schakelen. Deze heeft contact met je verhuurder en probeert een betalingsovereenkomst af te spreken.

Je kunt ook zelf contact opnemen met je verhuurder. Geef aan dat je wilt betalen maar op dit moment niet in staat bent. Wacht hier niet te lang mee: hoe sneller je aangeeft bereid te zijn om te betalen, hoe kleiner de kans op de beëindiging van je huur.

Huurbescherming

Als huurder heb je huurbescherming. Dit betekent dat jouw verhuurder niet zomaar de huur op mag zetten. De redenen moeten gegrond zijn, zoals een grote huurachterstand of flinke overlast.

Heb ik recht op huurbescherming?

Je hebt huurbescherming als je een huis, appartement of kamer huurt. Ook mede- of onderhuurders hebben huurrecht. Als bewoner van een recreatiewoning of dienstwoning heb je hier geen recht op. Wil je meer weten? Lees dan zeker verder op rijksoverheid.nl

Achterstallig onderhoud

Om comfortabel te kunnen wonen is goed onderhoud belangrijk. Maar hoe zit het eigenlijk: is de huurder of verhuurder verantwoordelijk voor dit onderhoud? Op rijksoverheid.nl vind je een handig overzicht met het onderhoud dat je zelf moet uitvoeren, en het onderhoud dat jouw verhuurder moet uitvoeren. Zo is de verhuurder verantwoordelijk voor buitenschilderwerk, en grote reparaties.

Wat gebeurt er als de verhuurder geen onderhoud uitvoert?

Schakel dan een jurist ervaren in huurrecht in. De specialist stelt de verhuurder aansprakelijk. In de meeste gevallen voert de verhuurder daarna alsnog het onderhoud uit. Gebeurt dit niet, dan is het zelfs mogelijk een gerechtelijke procedure te starten.

Huurverlaging

Voor sociale huurwoningen gelden nationale regels met betrekking tot de maximale huurprijs. Als jouw inkomen daalt of als de huur hoger is dan deze maximale grens, dan kun je met de hulp van een huurrecht jurist huurverlaging aanvragen. We raden je eerst aan om zelf een brief te sturen naar de verhuurder. Daarin doe je een verzoek voor huurverlaging. Via huurcommissie.nl kun je bij de Huurcommissie een uitspraak laten doen.

Werkt de verhuurder niet mee en weigert hij de huur te betalen? Dan is de hulp van een jurist heel waardevol. Deze specialist onderhandelt in jouw belangen, waardoor de kans op een huurverlaging een stuk groter is.


Op zoek naar een jurist ervaren in huurrecht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!


Juridische hulp: verhuurder

Huurrecht bestaat niet alleen voor huurders: ook als verhuurder kun je juridische hulp inschakelen. Wat moet je doen als je een huurovereenkomst wilt stoppen vanwege overlast of achterstallige betalingen? Ook komt juridisch advies goed van pas bij het opstellen van een huurcontract: zo weet je zeker dat deze aan alle eisen voldoet.

Hieronder leest je wat een huurrechtspecialist kan betekenen voor jou als verhuurder. Ben je op zoek naar een juridisch adviesbureau? Start nu je gratis offerteaanvraag en bespaar tot 40%!


Verhuur en onderhuur

Steeds meer particulieren verhuren hun koopwoning. Ook komt het regelmatig voor dat huurders hun huis willen onderhuren. In beide gevallen moet je natuurlijk voldoen aan strenge eisen volgens het huurrecht.

Het is goed om te weten dat jij als verhuurder plichten hebt naar je huurder toe. Je kan namelijk niet zomaar een tijdelijk huurcontract aanbieden. De hulp van een huurrechtspecialist zorgt ervoor dat jij precies weet wat wel en niet mogelijk is.

Onderhuur van een woning is een ander verhaal. Dit is niet altijd toegestaan: je hebt toestemming nodig van de verhuurder of van de hypotheekverstrekker. Vraag je geen toestemming, dan is onderhuur illegaal. In dat geval loop je zelfs het risico je huis kwijt te raken.

Opstellen huurcontract

Als jij je woning gaat verhuren moet je ook een huurcontract opstellen. Je kunt dit zelf doen en laten controleren door een jurist. Zo weet je zeker dat je een waterdicht contract aanbiedt en op een later moment niet in de problemen komt.

Het is ook mogelijk om het opstellen van je huurcontract uit te besteden aan een specialist: dit bespaart je tijd en energie én je weet zeker dat de overeenkomst aan alle eisen voldoet.

Huurovereenkomst beëindigen

Heb jij een huurder die maand na maand weigert de huur te betalen? Of veroorzaakt de huurder overlast in de buurt en wil je de huurovereenkomst graag opzetten? Jouw huurder heeft recht op huurbescherming. Dit houdt in dat je de huur niet zomaar mag beëindigen. Dit is alleen mogelijk als de huurder zich ook niet aan zijn of haar plichten houdt, of als jij door omstandigheden zelf je woning nodig hebt.

Je hebt in dat geval altijd een opzegtermijn van minimaal 3 maanden. Naarmate de huurder langer in het huis woont loopt deze opzegtermijn op tot maximaal 6 maanden. Gaat je huurder in bezwaar? Schakel dan de hulp in van een jurist ervaren in huurrecht.

Huurachterstand

Huurachterstand is enorm vervelend en het is begrijpelijk als je er na een paar maanden genoeg van hebt. Als jouw verhuurder de huur niet betaalt en ook geen aanstalten maakt om een betalingsregeling te treffen, dan houdt hij of zij zich niet aan de plichten in het huurrecht. In dat geval heb jij het recht om de huurovereenkomst te beëindigen.

Het is slim om hier de hulp van een jurist voor in te schakelen. Dan weet je namelijk zeker dat je in je recht staat, en vergroot je de kans dat je de woning straks kan verhuren aan iemand die wél betrouwbaar is.

Juridisch advies

Er zijn verschillende punten waarbij het juridisch advies van een jurist van pas komt. Misschien heb je zelf een huurovereenkomst opgesteld, maar wil je deze laten controleren door een specialist: op die manier weet je zeker dat het contract klopt en dat je aan alle eisen voldoet.

Maar juridisch advies komt ook van pas als je een huurder hebt die zich niet aan de regels houdt of als jouw verhuurder weigert onderhoud uit te voeren. Het is soms lastig te achterhalen of je in je recht staat: het huurrecht staat vol complexe en ingewikkelde regels. Een huurrechtspecialist is bekend met alle regels en voorschriften en vertelt jou wat je mag doen om de situatie te verbeteren.

Juridisch advies nodig op een ander gebied? Lees meer over arbeidsrecht en fiscaal advies.

Waarom jurist huurrecht inschakelen?

Heb je problemen met je (ver)huurder? Dan raden we je aan om juridische hulp in te schakelen. Op deze pagina lees je meer over de kosten van een jurist. Huurrecht is complex, en het is lastig te achterhalen waar je nu precies recht op hebt. Een jurist bespaart jou veel tijd en energie en zorgt er bovendien voor dat overeenkomsten voldoen aan alle eisen.

De grootste voordelen op een rij:

  • Een jurist is op de hoogte van alle regels en voorschriften in het huurrecht.
  • Je krijgt juridisch advies, wat grote kosten of sancties kan voorkomen.
  • Een huurrechtspecialist neemt jouw opdracht uit handen, wat je veel energie, stress en frustraties bespaart.
  • Als je een contract laat controleren door een jurist weet je zeker dat deze voldoet aan alle eisen.
Jurist huurrecht

Gratis juristen offertes voor huurrecht vergelijken!

Last van een huurder die de huur niet betaalt? Of verzaakt jouw verhuurder het om groot onderhoud uit te voeren? Probeer dit conflict niet zomaar zelf op te lossen: schakel een jurist ervaren in huurrecht in. Op zoek naar een huurrechtspecialist?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt daarna zo spoedig mogelijk de prijsopgaven van verschillende specialisten bij jou in de buurt. Kies zo de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs. Deze offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend, zodat je zeker weet dat je nergens aan vast zit.

Start nu je gratis aanvraag!